Nobuyoshi Tamura

Nobuyoshi Tamura Shihan (1933–2010), modern Aikido tarihinde belirleyici bir yere sahip olan, O-Sensei Morihei Ueshiba’nın en yakın öğrencilerinden biridir. 1953’te Aikikai Hombu Dojo’da uchi-deshi olarak kabul edilen Tamura Shihan, Kurucu’nun en güvendiği ukelerden biri olarak çok sayıda gösteride O-Sensei’ye eşlik etti ve 1961’de Hawaii’de gerçekleşen Kurucu’nun ABD’deki tek ziyaretinde de yanında bulundu.

Nobuyoshi Tamura ve Morihei Ueshiba
Nobuyoshi Tamura ve Morihei Ueshiba

1964 yılında Aikikai’nin resmî temsilcisi olarak Fransa’nın Marsilya kentine yerleşen Tamura Shihan, Aikido’nun Batı ve Doğu Avrupa’da olağanüstü bir hızla yayılmasında merkezi bir rol oynadı. Avrupa’daki birçok ülke ve federasyonda Aikido Teknik Direktörü olarak görev yaptı; ayrıca International Aikido Federation (IAF) Yüksek Konseyi’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı.

Tamura Shihan, Aikido’nun uluslararası standartlarının oluşması, teknik çizginin korunması ve kıtalar arası bir kültür olarak Aikido’nun tanınmasında otorite kabul edilen isimlerden biridir.
EAO’nun (Eurasia Aikido Organization) kuruluşu da Tamura Shihan’ın bilgisi, onayı ve yönlendirmesiyle şekillenmiştir.

Nobuyoshi Tamura ve Nebi Vural
Nobuyoshi Tamura ve Nebi Vural

Tamura Shihan, 2007 ve 2009 yıllarında organizasyonumuzun davetiyle Türkiye’de yüksek katılımlı uluslararası seminerler düzenlemiş; teknik yaklaşımını, öğretim metodolojisini ve Aikido’ya bakışını doğrudan aktarmıştır. Bu seminerler, hem Türkiye’deki Aikido topluluğu hem de EAO’nun uluslararası yapısı açısından önemli dönüm noktalarıdır.

Tamura Shihan, 2010 yılındaki vefatına dek dünyanın dört bir yanında seminerler vermeye devam etmiş; Aikido’nun evrensel gelişimine derin ve kalıcı katkılar sunmuştur.